Ozonowanie wody

W zakresie oczyszczania wody pitnej z drobnoustrojów stosowane są obecnie rozmaite technologie. Jedną z nich jest ozonowanie. To proces odznaczający się bardzo wysoką efektywnością – na czym polega oraz po co i gdzie się go stosuje?

Ozon jako pierwiastek

Ozon jako pierwiastek jest silnym utleniaczem i już od dawna znane było jego zastosowanie. Niemniej jednak dopiero w ostatnich latach zaczął zyskiwać on uznanie w coraz to nowych dziedzinach gospodarki. Dla przykładu – pierwsza instalacja systemu ozonowania do dezynfekcji wody została uruchomiona w 1959 roku na terenie Zakładu w Bielanach Miejskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji (MPWiK) w Krakowie. Niemniej jednak dopiero w 2004 roku, na mocy rozporządzenia Ministra Zdrowia, stało się możliwe ozonowanie wody mineralnej, źródlanej i stołowej.

Zalety procesu ozonowania

  • przyśpiesza utlenianie oraz inne reakcje chemiczne
  • wspomaga procesy filtracyjne
  • umożliwia efektywne usunięcie takich pierwiastków jak np. żelazo oraz mangan
  • przywraca wodzie naturalną barwę i przejrzystość
  • zapewnia czystość mikrobiologiczną

Inne zastosowania ozonu

Opisywany pierwiastek w zakresie ozonowania wody posiada także szereg innych zastosowań, a z niektórymi z nich mamy styczność na co dzień:

  • produkcja spożywcza – uzdatnianie wody produkcyjnej i technologicznej
  • produkcja wody mineralnej
  • dezynfekcja pomieszczeń
  • produkcja lodu – wydłuża trwałość mrożonek
  • hodowla ryb w stawach – uzdatnianie i napowietrzanie wody
  • minimalizuje konieczność wykorzystania chloru
  • dezynfekcja kanałów wentylacyjnych, odgrzybianie klimatyzacji