Ozonowanie wody
W zakresie oczyszczania wody pitnej z drobnoustrojów stosowane są obecnie rozmaite technologie. Jedną z nich jest ozonowanie. To proces odznaczający się bardzo wysoką efektywnością – na czym polega oraz po co i gdzie się go stosuje?
Ozon jako pierwiastek
Ozon jako pierwiastek jest silnym utleniaczem i już od dawna znane było jego zastosowanie. Niemniej jednak dopiero w ostatnich latach zaczął zyskiwać on uznanie w coraz to nowych dziedzinach gospodarki. Dla przykładu – pierwsza instalacja systemu ozonowania do dezynfekcji wody została uruchomiona w 1959 roku na terenie Zakładu w Bielanach Miejskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji (MPWiK) w Krakowie. Niemniej jednak dopiero w 2004 roku, na mocy rozporządzenia Ministra Zdrowia, stało się możliwe ozonowanie wody mineralnej, źródlanej i stołowej.
Zalety procesu ozonowania
- przyśpiesza utlenianie oraz inne reakcje chemiczne
- wspomaga procesy filtracyjne
- umożliwia efektywne usunięcie takich pierwiastków jak np. żelazo oraz mangan
- przywraca wodzie naturalną barwę i przejrzystość
- zapewnia czystość mikrobiologiczną
Inne zastosowania ozonu
Opisywany pierwiastek w zakresie ozonowania wody posiada także szereg innych zastosowań, a z niektórymi z nich mamy styczność na co dzień:
- produkcja spożywcza – uzdatnianie wody produkcyjnej i technologicznej
- produkcja wody mineralnej
- dezynfekcja pomieszczeń
- produkcja lodu – wydłuża trwałość mrożonek
- hodowla ryb w stawach – uzdatnianie i napowietrzanie wody
- minimalizuje konieczność wykorzystania chloru
- dezynfekcja kanałów wentylacyjnych, odgrzybianie klimatyzacji